Filmkritikák: A bitanghal (amerikaiul: Cápa)

A bitanghal Bacsó Péter 1964-es filmje a korabeli balatoni viszonyokról, amit később A tanúhoz hasonlóan az államhatalom Magyarország rossz hírének keltése miatt tiltólistára helyezett. Az egyetlen megmaradt kópiát a hetvenes években amerikai kémek Hollywoodba csempészték, ahol Cápa néven forgatták újra, de ez a verzió kevésbé ismert az eredetinél.

Filmkritikák: A bitanghal (amerikaiul: Cápa)

Könyv is íródott a műből, ami aztán tényleg a hazánk büszkeségébe arcátlanul belegázoló, gyökereit végképp el- és letagadó fércmű.

A bitanghal Balatonpocsolyán, egy szociális üdülőhely strandján játszódik, ahol a tó vízállása kellően alacsony a nyugodt pancsoláshoz. Egy nap tragédia történik: rendszerellenes fiatalok éjszaka bemásznak az üdülőövezet területére, hogy farmernadrágba bújva rockzenét hallgassanak hordozható Szokol-rádiójukról. Egyikük részegen a kihelyezett táblák egyértelmű tiltása ellenére illegális fürdőzésbe kezd, aminek meg is lesz az eredménye, igaz, az a legképzettebb halőrt is váratlanul éri: az agitátort felfalja egy addig ismeretlen vízi ragadozó, ami feltehetőleg a Zala-folyón keresztül került a Balatonba, és a Fekte-tavi mocsárban mutálódott rettenetes mód veszélyessé.

A Zenthe Ferenc által alakított Márton bajtárs, a vízi rendészet főfelügyelője (vegyük észre, hogy az imperialista tolvajok még az 1975-ös verzióban Roy Schneider megformálta főhős nevét sem dolgozták át lustaságukban) néhány doboz helyi Világos és egy túlárazott sajtos-tejfeles lángos társaságában ki is ül a partra, hátha a bitanghal tanúvallomást kíván tenni. Az persze ehelyett a harminc centis vízben vergődve szovjet matracokat lyukasztgat és hozza a frászt a keleti blokk szerencséseiből álló díszes közönségre, akiknek aztán egyenként kell emberünknek elmagyaráznia, hogy nem láttak semmit. Ha ez nem lenne elég, a Haltani Társaság Budapestről érkező munkatársa, Hopplá Máté kartárs (Pásztor Erzsi) a fürdőhely bezárását szorgalmazza, amiről a város polgármestere, egyben a helyi lángossütöde tulajdonosa, Balassa elvtárs (Latinovits Zoltán) hallani sem akar.

Márton bajtárs a párthűsége és hivatása közötti konfliktusban őrlődve egyik éjjel egy szál szigonnyal indul neki a tónak, hogy kezébe vegye az igazságszolgáltatást. Küldetésében társra talál a vele aznap este aktívan együtt poharazó Hopplá kartársban és a Bánhidi László alakította Matula bácsiban, akiről kevesen tudják, hogy itt lépett (víz)színre először. Miközben Zenthe és Pásztor karaktere többszáz méteren át gázol a térdig érő veszedelembe, Bánhidi a parton megfeneklett ladikjáról óbégat utánuk, hogy hagyják a bitanghalat a csodába, úgyis megdöglik majd aztán partra veti gurítja az ár. Hiába azonban a nép bölcsének egyre távolodó hangja, a két hős tragikus halált hal a Balaton közepén, testüket pedig elnyeli a nádas. A bitanghal sosem kerül elő, mintha csak a természet így róná le tiszteletét a szocialista bátorság előtt.

Sokan, sokat vitatkoztak anno a film rejtett üzenetén, ebbe mi most tehát bele sem kezdenénk. Zenthe érzékeny jellemábrázolását sem akarjuk újfent dicsérni, megtették már előttük azt elegen, inkább vegyük észre a fiatal Kulka Jánost élete első szerepében, a bitanghal gúnyájában lubickolni. Nem vesszük? Hát éppen ez az! A későbbi színészóriás már ekkor megcsillantotta kaméleoni átváltozóképességét - ahol Steven Spielberg méregdrága trükkökre támaszkodik, ott mi, magyarok tehetséggel és furmánnyal hozzuk szintbe a mérleget. És ha már a feldolgozás szóba került, ejtsünk egy-két szót arról is: természetesen „halivudizálva” lett a drámai végkifejlet, és – nem meglepő módon - a Balaton csodálatos halgazdagságának bemutatását sem tudták az Atlanti óceánban reprodukálni. Ebben a verzióban elvész a bitanghal misztikuma, azt szájbarágósan cápára cserélik, amiből mintha összesen kettő élne a vízben: egy, amiről azt hiszik a történet elején, hogy a gyilkos nagy fehér, és egy másik, ami a tényleges elkövető. Ennek furcsaságán nem szükséges sokat töprengenünk: az a rengeteg haláru az amerikai üzletek polcain nyilván hazugság, propaganda volt már akkoriban is.

Szeretném ajánlani ezt a mesterművet, de mint tudjuk, az évtizedek óta nem elérhető. Érjük be tehát – jobb híján – a színes-szagos feldolgozással, ami önmagában talán fogyasztható, ám közelébe sem ér az eredetinek.

    

 

-Forrai Márton-

További Filmkritikák

"ZS" kategóriás sztárok: Chuck Norris | "ZS" kategóriás sztárok: David Hasselhoff | "ZS" kategóriás sztárok: Robert Englund | "ZS" kategóriás sztárok: Steven Seagal | Filmes karakterek: A főgenya | Filmes karakterek: A kisvárosi seriff | Filmes karakterek: A western hős | Filmkritikák: A bitanghal (amerikaiul: Cápa) | Filmkritikák: A Csillagok Háborúja (1977) | Filmkritikák: A nyolcadik utas a halál | Filmkritikák: Az Emlékmás (Total Recall) | Filmkritikák: Predator (Ragadozó) | Filmkritikák: Rambo | Filmkritikák: Szörnyecskék 2 | Filmkritikák: Titanic | KING KONG VS. GODZILLA | VHS-újratöltve: Reszkessetek, betörők! |

További tartalom

Katonadolog

Boldog karajcsont

Pszichológusnál

Alice

Hogyan szökjünk börtönből

Kisvasút

Térítés

Jóbarát

Nyitás

Vízibicikli

Tollkabát

Relatív

Ereszt

Pár nap szünet