Filmkritikák: A Csillagok Háborúja (1977)

A Csillagok háborúja David Hasselhoff világhírű mozijának, a Starcrash-nek egy évvel korábbi előzményfilmje. Főszereplője Luke, a naiv sivatagi mezőgazdászfiú, akit a szülei hátrahagynak, majd egy vallási szekta magába olvasztja, hogy tömeggyilkost neveljen belőle.

Filmkritikák: A Csillagok Háborúja (1977)

A drámai történetnek számtalan folytatása, illetve utólag forgatott felvezetése született, amiben a készítők próbálják kimagyarázni, hogy az nem úgy volt, de mi legyünk nyugodtan biztosak abban, hogy ettől még pontosan úgy volt.

Luke Skywalker engedelmes, naiv kamasz, akinek tényleg bármit és bármikor le lehet nyomni a torkán. Kezdve a kékre színezett tejtől (ami miatt utólag kegyetlen nevelői a háta mögött nyilván jókat röhögtek rajta), a srác előmenetelének módszeres felszámolásán át (egy év múlva majd elmehetsz iskolába, emlékszünk?) egészen a misztikus ideológiákig. Ez utóbbiról két, nyilván térítésre programozott droid gondoskodik, akik a regnáló hatalom elől szöknek a galaxis peremvidékére, a Luke lakhelyéül szolgáló Tatooine-ra. Egyébként ha rabszolgamunkával és pszichikai bántalmazással akarnám tölteni az időmet, mint a fiú gondviselői, én is itt vernék tanyát – csak mondom.

Visszatérve a droidokra: a szemeteskuka-alkatú R2D2 olyan mennyiségben káromkodik, hogy minden szavát ki kellett sípolni, ami számomra érthetetlen, egyben túlbonyolított dramaturgiai döntés, de hát nem éltem az LSD-től átitatott hetvenes években. Társa, C3PO fordításában halljuk tehát őt (is), akinek testét javarészét arany borítja, és nem is véletlenül: kiváló politikus, manipulátor ő, aki a jég – illetve ezúttal homok – hátán is megtalálja a kiskapukat. A farmergyereket félrevezetve először leszedeti a társa szabad mozgását gátló blokkolót, majd kicsalja a fiút a semmi közepére, ahol rongyos helyiek támadnak rá. Gondos tervezés? Véletlen? Nem tudom, mondjátok meg ti.

A fiú megmentője az idős hittérítő, Ben Kenobi, aki – mint két résszel később megtudjuk – arcátlanul letagadja előéletét, hogy Luke bizalmába férkőzhessen. Hogy, hogy nem, az R2-es kukadroid az öreg sziklaszentélyében már le tudja vetíteni azt a jócsajos videót, amit korábban rejtegetett. Míg a nőstényt addig csak a pézsmapocok helyi megfelelőjéből látó Skywalker szemei helyén Tamagochi-szívecskék pörögnek, a hittérítő bedobja az aduászt: ha elfogadja a drága promóciós ajándéknak tűnő fényszablyát, beveszi szerény létszámú szervezetébe. Persze előtte még elvitetné magát egy exkluzív utazásra, aminek kifizetéséhez a srácnak el kéne adnia egyetlen vagyontárgyát, egy lestrapált siklót. Na ennyire azért Luke sem hülye, plusz szadista nagybátyjának furkósbotja is feldereng ábrándozó tekintete előtt,első körben tehát nemet mond a bulira.

Csakhogy míg a fiú távol tartózkodik otthonától, a települést ismeretlenek felperzselik - a balhét új „barátai” a Galaktikus Birodalomra, vagyis az univerzum biztonságát kemény kézzel biztosító össznemzeti egyesülésre kenik. Se család, se karrier tehát: az utolsó akadályok is elhárultak a szektásodás elől. A többit tudjuk: a Kenobi elintézteti magát korábbi tanítványával, Darth Vader-rel, hogy aztán mentális parazitaként irányítsa a fiút tudata mélyéről. Ezután felrobbantat vele egy bolygó méretű űrállomást, ezzel az ott dolgozó százezrek (milliók?) értelmetlen halálát okozva. A gazdag spiné meg, akinek megszerzését még barlangjában belebegtette, ráadásul a srác húga, de ezt is csak később tudjuk meg, mire már túlvannak az első nyelves csókon – és örüljünk, hogy csak azon! Ha van a szívtelenségnek magasfoka, hát akkor ez garantáltan az.

1995-ben (vérlázító pimaszsággal) még Az új remény alcímet is feltüntették az amúgy negyedik epizódként futó részhez, de azon kívül, hogy George Lucas rendező kompjúteranimáltatott néhány extra sziklát a sivatagba, ez a retusált kiadás sem orvosolja a koncepcióban rejlő alapvető problémákat. Remény azóta sincs, nem is volt! Álljon itt inkább nekünk, egészséges lelkületű nézőknek a film időtlen tanulsága: senkit se hagyjunk magára, mert a fundamentalizmus azokra csap le elsőként, akik nem rendelkeznek biztos családi háttérrel. Hiába igyekszik összekuszálni minket a Disney megannyi folytatással, mi ne hagyjuk, hogy a tisztánlátásunk áldozatul essen a marketingnek. Az igaz erő legyen veletek, testvéreim! Vegyük fel a harcot a jedik ellen – küldjetek pénzt!

 

-Forrai Márton-

További Filmkritikák

"ZS" kategóriás sztárok: Chuck Norris | "ZS" kategóriás sztárok: David Hasselhoff | "ZS" kategóriás sztárok: Robert Englund | "ZS" kategóriás sztárok: Steven Seagal | Filmes karakterek: A főgenya | Filmes karakterek: A kisvárosi seriff | Filmes karakterek: A western hős | Filmkritikák: A bitanghal (amerikaiul: Cápa) | Filmkritikák: A Csillagok Háborúja (1977) | Filmkritikák: A nyolcadik utas a halál | Filmkritikák: Az Emlékmás (Total Recall) | Filmkritikák: Predator (Ragadozó) | Filmkritikák: Rambo | Filmkritikák: Szörnyecskék 2 | Filmkritikák: Titanic | KING KONG VS. GODZILLA | VHS-újratöltve: Reszkessetek, betörők! |

További tartalom

Nyócker

Szív

Barbie

Ejtőernyő

Orvosnál

Tóth Gabi

Online rendelés

Csilingel

Ünnepnap

Soha ne bízz senkiben!

Star Wars arcpakolás

Szabálymentes övezet

Nóra

Pöszt

Piroska