Filmkritikák: Szörnyecskék 2

Szexuálisan szabados manó keresi fogvatartóját

Hogy, hogy nem, a kilencvenes évek politikailag inkorrekt szórakozáshoz szokott gyermekeinek legnagyobb örömére egy szép napon New Yorkba érkezett Gizmo, a csecsemőküllemű, foltos androgün, aki korát tekintve többszörösen is elérte a nyugdíjkorhatárt, eredetét nézve pedig földönkívüli gyökerekkel bírt. Gizmo, azaz magyarul: Kütyü érkezése után a nála jópár generációval fiatalabb kínai dom, a valójában csak ópiumhasználata miatt matuzsálemnek tűnő Wing úr fogságába esett, aki először ketrecbe zárta, majd megfosztotta egyetlen szórakozásától, a televíziótól.

Filmkritikák: Szörnyecskék 2

Később ezzel sem elégedett meg, és az étkezésben is elkezdte szerencsétlen rabszolgáját korlátozni, de csak miután elnevezte mogwainak, ami a saját nyelvén szörnyeteget jelentett. Aligha megy csodaszámba tehát, ha Baby Yoda tarkabundás elődje gyógyíthatatlan Stockholm-szindrómába esett ura és parancsolója gyámkodása alatt, így amikor az elharapózó függőségét követően végleg letette a pipát, bánatosan indul a nagyváros utcáinak. Mazochista hajlamai nem sokáig maradnak kielégítetlenek: két középkorú, fehér férfi ejtette fogságba kisvártatva, akik egy bevásárlóközpontban berendezett kényszergyógykezelőbe szállították.

A házimanó itt új mesterre lelt Dr. Catheter (igen, Dr. Katéter) személyében, akiről zárójelben annyit kell tudni, hogy a korábban Drakulát megformáló Christopher Lee alakítja. Mivel a filmben már szerepel egy Drakulaküllemű idős ember (akit viszont Fred Nagypapának hívnak), bár egyik szerep sem vezetett a művészi megdicsőüléshez, Lee így lett Katéter. Vámpírnyelven erre mondják, hogy szívás, de elkalandoztam.

Dr. K mindenféle rapid génmutációra serkentő kotyvalékot tárol gyermekek által is elérhető helyeken laboratóriumában, de ezekből a bájos arcához képest meglepően ronda körmökkel bíró Guzmi már nem tud fogyasztani; a fájdalmon keresztüli gyönyörszerzést az elevenen felboncolás előszobájában meghúzó vízszintesen tapsifülest ugyanis megmenti korábbi gazdája, Vidéki Billy. Vidéki Billy furfangos egy furkó, ugyanis giccses gyerekrajzait mérnöki ábrákként adja el a Menza-tagsággal aligha flörtölő főnökének, aki ezek alapján készül házakat felhúzni. A tömeges katasztrófát nem ez a projekt, hanem a nemi jegyekkel nem rendelkező földönkívüli xenomorph-ot megszégyenítő reprodukciós ciklusa okozza.

A kétségkívül elviselhetetlenül áporodott pézsmapocokszagot árasztó jószág ugyanis vízzel érintkezve pattogó gumilabdáknak ad életet, amelyek teketóriázás nélkül az életére törnek. Hogy ezen tény sorstragédiája fölött szemet tudjunk hunyni el kell fogadjuk, hogy vannak az életben feloldhatatlan rejtélyek; például vajon hogyan vesztette el a Szomszédok Etusa a szüzességét? Hasonlóképpen Guzmancs sem szárad ki folyadék nélkül, viszont a kajára továbbra is rettenet mód figyel, mert éjfél után fogyasztva attól nyálkás undormánnyá, vagyis gremlinné változna, amiből a való világban már nehezebb ablakra tapadós reklámfigurákat rásózni a kölykökre. Aki gonosz, az jelen esetben amint lehet, undorítóvá is kíván válni - nem kell ezen csodálkozni, bevált Marilyn Mason-nak is, gátlások nélkül elvégre élőbb a buli. A felnőve már nem pattogó porontyok bebábozódást követően elkezdik szisztematikusan kiirtani a pláza közönségét, miközben magukba adagolják Katéter doki csodaszereit, amiktől még groteszkebbül lesznek viccesek, mint előtte.

„Bármilyen hihetetlenül hat hölgyeim és uraim, azok után, hogy értelmetlen és vérfagyasztó kegyetlenséggel pusztítottak, ezek a titokzatos lények egyszer csak valami zenés szórakoztató műsorral készültek.” A fenti mondat nem egy szélsőjobboldali hírcsatorna beszámolója a tavalyi Black Lives Matters tüntetéseket kísérő koncertekről, hanem a gremlinek elevenen felolvasztást megelőző varietéműsorának tudósítása Fred Nagypapától (ő az ugyebár, aki elhappolta Drakula szerepét korábban). A show-t követően tocsogunk még egy utolsót a testnedvekben, a pozitív hősök (és a nézőtéren nyáladzó kiskamaszok) mennybe mennek, egy transzszexuális szörnytúlélő pedig megerőszakolja Vidéki Billy főnökét a mosdóban. Nálam ez a produkció még mindig 10/10, aki jobbat tud csinálni, az hazudik.

 

-Forrai Márton-

További Filmkritikák

"ZS" kategóriás sztárok: Chuck Norris | "ZS" kategóriás sztárok: David Hasselhoff | "ZS" kategóriás sztárok: Robert Englund | "ZS" kategóriás sztárok: Steven Seagal | Filmes karakterek: A főgenya | Filmes karakterek: A kisvárosi seriff | Filmes karakterek: A western hős | Filmkritikák: A bitanghal (amerikaiul: Cápa) | Filmkritikák: A Csillagok Háborúja (1977) | Filmkritikák: A nyolcadik utas a halál | Filmkritikák: Az Emlékmás (Total Recall) | Filmkritikák: Predator (Ragadozó) | Filmkritikák: Rambo | Filmkritikák: Szörnyecskék 2 | Filmkritikák: Titanic | KING KONG VS. GODZILLA | VHS-újratöltve: Reszkessetek, betörők! |

További tartalom

Képzeld el!

Okos döntés

Super Mario

Kísértetház

Kőpapír

Sztárvilág

Sületlenség

Han Solo

Valóra vált álom

Ábrahám

Disznóvágás - horror

Jól néz ki

Trikó

HOGYAN KELL ZONGORÁZNI?

Vissza a jövőbe